Üdvözlünk az Azur weboldalán

Nyitvatartásunk: H-P 08:00-tól 19:00-ig Bejelentkezés : +36-30-501-5401

Blog

Az Azur Gyógytorna és Mozgáscentrum cikkei, blogbejegyzései

Dévény módszer

Dévény módszer

DSGM: Dévény Speciális Manuális Technika - Gimnasztika Módszer

Dévény Anna gyógytornász 1976-tól kezdve dolgozta ki ezt az eljárást, mely szakított a hagyományos gyógytorna szemléletével, és tapasztalatokra építve folyamatosan fejlődött a gyógyítás és a fejlesztés egységes rendszerévé. A Dévény módszer a speciális manuális technika segítségével képes a különböző eredetű izomtónus eloszlási zavarok, mind a túl feszes (spasztikus), mind a nagyon laza (hypoton) izomzat miatt kialakult mozgás akadályok leküzdésére. Ez a kezelés megakadályozza az izomletapadások kialakulását, illetve ha már létrejöttek, feloldja azokat, segíti az izomtónus szabályozásának normalizálását. A terápiát elsősorban csecsemők és kisgyermekek kezelésére alkalmazzuk, de felnőttek körében is hatékony, például Stroke-on átesettek gyógyítására.

A gyermekek manuálterápiájához barátságos, nyugodt környezetet biztosítunk sok játékkal, mondókával oldjuk fel a kicsiket. Az izmok munkájának fejlődéséhez megfelelő terhelésre van szükség, ezért a kezeléseket mindig mozgás közben végezzük.

Az első találkozás alkalmával a csecsemőket levetkőztetjük, és egy alapos vizsgálattal, és a szülők részletes kikérdezésével kapunk pontos képet a probléma okáról. A terápia alatt kézzel végzett speciális fogásokkal és játékkal ösztönözzük a kicsiket az izmaik helyes használatára. Minden alkalommal szükséges a babák mozgásának megfigyelése, mind az alsó, mind a felső végtagok, a törzs és a nyak izomtónusának vizsgálata. A hiedelmekkel ellentétben a terápia nem fájdalmas, esetleg az érintés furcsa, idegen a számukra és nem célunk a babák megríkatása. (Időnként előfordulhat természetesen az éhség, fáradtság okozta nem tetszés kifejezés.)

alt

A Dévény módszer gyermekeknél hatékony a szülési oxigén hiányos állapotok következményeinek gyógyításában, különböző ortopédiai betegségek kezelésében. Segít a megkésett mozgásfejlődés, idegrendszeri éretlenség, túl működő reflexek, szopási nehezítettség esetén. Felnőtteknél a Dévény terápia gyorsítja a letapadásokkal járó ortopédiai, baleseti, idegrendszeri betegségek utókezelését.

Lehetetlent tilos kívánni, de mindent meg kell kívánni, ami lehetséges.

Dévény Anna