Üdvözlünk az Azur weboldalán

Nyitvatartásunk: H-P 08:00-tól 19:00-ig Bejelentkezés : +36-30-501-5401

Blog

Az Azur Gyógytorna és Mozgáscentrum cikkei, blogbejegyzései

Gátizom torna

Gátizom torna

A vizeletcsepegés más néven inkontinencia a társadalomban még mindig tabutémának számít, pedig több embert érint, mint azt gondolnánk.

Ezen probléma konzervatív kezelése gyógytornával történik, ami az inkontinencia bizonyos fajtáinál 56-60 %-ban javulást-gyógyulást hoz.

Stressz inkontinenciának nevezzük a fizikai terhelés hatására –például nehéz tárgy emelése, köhögés, tüsszentés-megjelenő vizeletvesztést, ami a záróizmok csökkent működése miatt alakul ki. Ezen típusú inkontinencia a terhes nők 85%-nál mutatható ki, ami a terhesség alatt végbemenő hormonváltozásoknak köszönhető. A hormonok hatására a kötőszövetek lazábbak, nyúlékonyabbak lesznek, csakúgy mint változókorban, így mindkét korosztály ugyanazon tüneteket tapasztalhatja meg. Hüvelyi szülés után a vizeletcsepegés szinte normálisnak mondható, a medencefenék izomzat összehúzódó képessége ekkor csökken. Ha 6-12 héttel a szülés után a panaszok még fennállnak, akkor érdemes gyógytornász segítségét kérni a tünetek enyhítésére.

A tanulmányok kimutatták, hogy a szülés előtt megkezdett medencefenék izom torna csökkenti az esélyét a szülés után kialakuló vizeletvesztés megjelenésének, és később megkönnyíti a szülés természetes folyamatát, ezért mielőtt babát tervezne megelőzés céljából is hasznos elsajátítani a gyakorlatokat. A Kegel-gyakorlatok segítséget nyújthatnak még a szexuális élet felpezsdítésében, továbbá a széklet inkontinenciával küzdők körében.

Ha hasonló panaszokkal küzd, keressen minket bizalommal!