Üdvözlünk az Azur weboldalán

Nyitvatartásunk: H-P 08:00-tól 19:00-ig Bejelentkezés : +36-30-501-5401

Blog

Az Azur Gyógytorna és Mozgáscentrum cikkei, blogbejegyzései

MAES terápia

MAES terápia

MAES terápia

Movement Analysis and Education Strategies

Már 1 év alatti gyermekeknek is!

Mi is az a MAES terápia és kinek ajánljuk?

A MAES egy rövidítés, a Movement Analysis and Education Strategies szóösszetételből származik. Magyarul talán úgy fordíthatnánk le, hogy a mozgáselemzési és oktatási stratégiák. Megalkotója Jean-Pierre Maes belga gyógytornász, aki több éves tapasztalata alapján a Halliwick és Bobath terápiát alapul véve alakította ki a saját fejlesztési eljárását.

A MAES terápia segítséget nyújthat megkésett vagy eltérő mozgásfejlődésű gyermekeknek, akiknek bármely központi idegrendszeri sérülése áll fenn (CP- cerebral paresis), koraszülöttség, vagy nem diagnosztizált mozgásfejlődésbeli elmaradást okozó állapot esetén.

A terápia hosszú távú célja, hogy a gyermek mozgástanulása során az agy által könnyen kivitelezhető, ám az atipikus mozgásokat leépítve egy változatos, a fiziológiáshoz minél jobban hasonlító mozgásmintát sajátítson el.

Például ha a gyermek támasz reakciója nem alakul ki, mert a kezek csecsemő tartásban „ragadnak”, az idegrendszer stratégiája nem megfelelő, hisz a mellkast és a fejet a térben a vállöv erőteljes megfeszítésével próbálja megtartani, azonban ez egyensúly vesztéshez és elboruláshoz vezet. A terápia során igyekszünk az idegrendszernek más lehetőségeket megmutatni a testrészek egymáshoz viszonyított helyzetére, összerendezésére, így a kéz felszabadul, és létrejöhet a támaszkodás.

A többi fejlesztő eljárástól eltérően, ahogy a nevében is szerepel, analizálunk, a gyermeket nem csak a mozgás szervrendszer felől vizsgáljuk. A foglalkozás alatt az idegrendszer válasz reakcióiból következtetünk a mozgás mellet mind a látás-, a hallás-, a pszichés-, és a kognitív képességekre, és ezeket figyelembe véve végezzük a terápiát.

alt

A gyermekkel töltött időben, játékos formában, a szülővel szoros együttműködésben történik egy foglalkozás, ezáltal az elsajátított szemlélet, később az otthoni tevékenységek során is alkalmazhatóvá válik.

A MAES terápia csecsemő kortól ajánlott, a korai felismerés és fejlesztés növeli a javulás esélyét az agyvérzés, oxigénhiány vagy valamely más agyi sérülés miatt létrejött bénulás vagy izomtónus eloszlási zavar (Cerebral Paresis) esetén.

Bővebb információ:

https://www.maestherapy.com/