Üdvözlünk az Azur weboldalán

Nyitvatartásunk: H-P 08:00-tól 19:00-ig Bejelentkezés : +36-30-501-5401

Blog

Az Azur Gyógytorna és Mozgáscentrum cikkei, blogbejegyzései

MoTe, azaz Mozgásos Testelemzés

MoTe, azaz Mozgásos Testelemzés

A MoTe vizsgálati metódusa mind az izmok, mind az ízületek és az egész szervezetet behálózó rendszer (fascia) állapotáról képet ad számunkra, és segít felállítani a további kezelés menetét. Az elemzés az első találkozás alkalmával valósul meg, mely során a gyógytornász, az anamnézis felvétele, azaz az alapos kikérdezés után, fizikális vizsgálattal igyekszik kideríteni a fájdalom forrását, és derít fényt az esetleges mozgás szervrendszeri eltérésekre.

A vizsgálat általában 1-1,5 órát vesz igénybe, a fájó területen kívül ilyenkor a teljes gerincet, az alsó végtagokat és a felső végtag ízületi mozgásait is szemügyre vesszük, így célszerű kényelmes ruhában érkezni, melyet szüksége esetén könnyen le is lehet venni. Érdemes elhozni az esetleg korábban készült röntgen és MR felvételeket, orvosi leleteket. A vizsgálat végén, egy kezelési tervet állítunk fel, megbecsüljük a szükséges kezelések számát, és egyénre szabott otthoni gyógytorna feladatsort állítunk össze.

A vizsgálati eredmények alapján a kezelés részét képezheti a MaNeFa – manuális neurodinamika és fasciaorganizáció – mely ahogy a nevében is benne van, egy manuális technika, ami segít a bőr alatti kötőszövetes rendszer (fascia) összekuszálódott/elakadt rostjait kibogozni, és ezáltal az erős, kisugárzó vagy tompa, mély fájdalmakat megszűntetni. Sajnos ezen tünetek egyre gyakrabban fordulnak elő az egyoldalú, ülő életmódunk, a mindennapi stressz hatására fájdalmat okozva, mind a felső, mind az alsó végtagokban, és gyakran ijesztő, gerinc sérvesedésre utaló tüneteket mutatnak. Sokszor előfordul, hogy nem a porckorong érintettsége áll a háttérben, és a fascia reorganizációjával megoldható a probléma, a betanult tornával pedig megelőzhető az újbóli kialakulásuk.

Igazolt gerincsérv esetén a kezelés módja ettől eltér, de sok esetben a folyamat visszafordítható, és a műtét elkerülhető a betanult tornasor rendszeres végzésével, és a törzs mély izmainak megerősítésével.