Üdvözlünk az Azur weboldalán

Nyitvatartásunk: H-P 08:00-tól 19:00-ig Bejelentkezés : +36-30-501-5401

Blog

Az Azur Gyógytorna és Mozgáscentrum cikkei, blogbejegyzései

Schroth terápia

Schroth terápia

A Schroth terápia a gerincferdülés, a Scheuermann-kór és a tartási zavarok leghatékonyabb kezelési módja. Katharina Schroth saját magán tapasztalta meg és fejlesztette ki a scoliosis új terápiáját. A megoldáshoz egy félig leeresztett gumilabda adta az ötletet. A labdát az egyik oldalán megnyomva, a másikon kidudorodik. Ezt az elvet használta a Forgató légzés kialakításánál. Megfelelő testhelyzetekkel, a megfelelő izmok nyújtásával- megfeszítésével és az irányított légzéssel úgy tudjuk a levegőt keringetni a mellkasban, hogy az korrigálja a bordapúpokat és ezen keresztül a gerincet. A Háromdimenziós Scoliosis Terápia fontos része a helyes, korrigált tartás tudatosítása a mindennapi élethelyzetekben is. Fontos, hogy a páciens soha ne „pihenjen” a gerincferdülés kényelmes helyzetében, hanem aktívan dolgozzon a scoliosis korrekcióján a hétköznapi cselekvések során is.

A pontos diagnózis felállításához mindig szükség van a teljes gerincről, állva készült röntgenfelvételre. Ez alapján lehet meghatározni a scoliosis görbületeit és elkezdeni ezek 3D korrekcióját.

A scoliosis terápiája hosszú, évekig tartó folyamat, mely során napi rendszerességgel otthon kell végezni a speciális gyakorlatokat. Ezek betanítása nagy odafigyelést igényel a pácienstől, ezért eleinte hetente majd egyre ritkábban két hetente, havonta szükséges a gyógytornász ellenőrzése, a gyakorlatok megbeszélése, a hibák korrigálása.

alt

A gyerekek, főleg a serdülők sokszor elveszítik lelkesedésüket a rendszeres torna iránt. A gyógytorna foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetünk a páciensek motivációjának fenntartására, a mély pontokon való átsegítésükre. A terápia nagy kitartást igényel a pácienstől, ehhez elengedhetetlen a család, a barátok és a tágabb környezet elfogadása, támogatása.