Üdvözlünk az Azur weboldalán

Nyitvatartásunk: H-P 08:00-tól 19:00-ig Bejelentkezés : +36-30-501-5401

Blog

Az Azur Gyógytorna és Mozgáscentrum cikkei, blogbejegyzései

Szétnyílt hasizom gyógytornája

Szétnyílt hasizom gyógytornája

Várandósság alatt a női szervezetnek fel kell készülnie az előtte álló hatalmas feladatra. A terhességgel járó megváltozott hormonszintek a kötőszövetekre is hatással vannak, a rugalmasságuk nő, a szövetek ilyenkor lazulnak. Ez a női test átalakulásához, és a szülés folyamatához elengedhetetlen. Az előbb említett szöveti lazaság mellett még a várandós kismama növekvő pocakjának mérete is hozzájárul ahhoz, hogy az egyenes hasizmok (amik a köldök két oldalán a bordáktól a szeméremcsontig futnak) szétnyíljanak, távolságuk nőjön. Előbbi okokból kifolyólag a két izomhas akár több ujjnyira is eltávolodhat egymástól.

A baba születése után a regeneráció megindul, a hasfal elkezd visszahúzódni várandósság előtti állapotába. Van akinek a hasizmait nem viseli úgy meg a terhesség, nekik a köztük lévő távolság a normális tartományban (1-1,5 ujjnyi) marad, viszont olyan is előfordul hogy valakinek 3-4 ujjnyi rés is megfigyelhető köztük. Ebben természetesen a pocak méretén túl a genetika is nagy szerepet játszik.

A szétnyílt hasizom gyakran kellemetlen érzéssel- fájdalommal is párosulhat, és általában ez a tünet hívja fel az anyukák figyelmét a problémára. A fájdalom mozgás közben, de leginkább felülésnél jelentkezik a köldök környékén, és ilyenkor sok esetben duzzanat- kiboltosulás is megfigyelhető ezen területen. Ilyen esetekben fontos a szakember által kontrollállt, helyesen megválasztott és kivitelezett hasizom gyakorlatok végzése, aminél ráadásul a megfelelő légzéstechnikára is figyelni kell. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a „tipikus felüléseket” takarja, azokkal ilyen esetben többet ártunk, mint használunk.