Üdvözlünk az Azur weboldalán

Nyitvatartásunk: H-P 08:00-tól 19:00-ig Bejelentkezés : +36-30-501-5401

Blog

Az Azur Gyógytorna és Mozgáscentrum cikkei, blogbejegyzései

Kismama torna

Kismama torna

A kismamák szervezetében a fogantatástól kezdve az összes szervrendszer működése változásnak indul. Ezen okokból kifolyólag érdemes tudni, hogy a terhesség mely szakaszában milyen mértékű testmozgás javasolt.

A túlzásba vitt sport, ami a mamának még kényelmes a hasában lévő babának már kártékony is lehet. A túl sok testmozgás hatására a magzatvíz felmelegedhet, ezen kívül az anya szervezete a baba fejlődéséhez szükséges tápanyagot (cukrot) von el a saját igényeinek kielégítésére. Ezek mind negatív hatással lehetnek a magzatra, de az édesanya ebből mit sem érez.

alt

Az előbbi példából kiindulva várandósan nem javasolt a megerőltető, zökkenéssel-ütődéssel járó testmozgás (pl. kosárlabda, futás), illetve az esés veszélyével fenyegető sportok (pl. bicikli, lovaglás). Az előbbiek helyett javasoltak a kímélő, egyenletes terheléssel járó mozgásformák, ilyen lehet a séta, túrázás, úszás, kismamajóga és a terhestorna.

A kismamatorna gyógytornász vezetésével történik, és a rendben zajló várandósság 12.-hetétől gyakorolható. Ez egy teljes testet átmozgató maximum 40-45 perces, nem megerőltető- könnyed torna, amely gyakori testhelyzet változtatással, és különböző eszközök (fitt-ball, softball) alkalmazásával jár. Igény szerint a foglalkozások során szülésfelkészítés is történik, amely a vajúdási testhelyzetek, és a szülés különböző szakaszaiban alkalmazandó légzés technikák megismeréséből áll. További cél az ekkor megjelenő egyéb mozgásszervi problémákból adódó kellemetlenségek enyhítése, a hát- és derékfájás, illetve a vizesedés- ödéma csökkentése.

Kis csoportos és egyéni kismama torna óráinkon várjuk sok szeretettel ORVOSI IGAZOLÁSSAL, amely megerősíti, hogy terhessége a megszokott módon, rendben zajlik!